Reklama
 
Blog | Magdalena Bendová

Reakce na článek Markéty Prokšanové a Jakuba Janíka v MF Dnes 9.11.2011

Nerada otvírám svůj blog příspěvkem, který je negativní reakcí na článek v novinách. Vyznění článku Markéty Prokšanové a Jakuba Janíka Zábavná chemie ukázala, že i věda může být hravá a praktická v regionálním vydání MF Dnes Praha 9. listopadu 2011 mě však jako účastnici akce Chemie mezi námi natolik rozladil, že se cítím povinna na něj zareagovat následujícím textem.

Ve článku Zábavná chemie ukázala, že i věda může být hravá a praktická v regionálním vydání MFDnes Praha ze dne 9. listopadu 2011 jeho autoři Markéta Prokšanová a Jakub Janík přinesli reportáž z jedné z mnoha akcí Týdne vědy a techniky a Mezinárodního roku chemie 2011. Bylo jí odpoledne věnované chemii, kterého se pod názvem Chemie mezi námi v Národní technické knihovně 8. listopadu 2011 zúčastnili Ústav organické chemie a biochemie AV ČR, Ústav chemických procesů AV ČR, VŠCHT Praha a společnost ČEZ. Jako jedna z účastnic tohoto odpoledne (byla jsem jednou z představitelů Ústavu chemických procesů) bych ráda na tento článek, který považuji za zavádějící a nepřesný, zareagovala.

Autoři článku akci nehodnotí zcela kladně a vyjadřují zklamání nad jejím rozsahem a náplní. Návštěvníci prý očekávali odpoledne plné kouře a efektů a jedna z pedagožek porovnává akci se zářijovým chemickým jarmarkem v Praze, kde toho bylo mnohem více k vidění. Účastnila jsem se obou akcí, takže si dovolím porovnávat.

Chemický jarmark 23. září 2011 na pražském Vítězném náměstí byla jedinečná událost, pořádaná u příležitosti Mezinárodního roku chemie, na které se podílelo více než deset institucí s velkými týmy lidí a která se hlavně konala pod širým nebem. Proto bylo i možné připravit některé efektní pokusy a výbuchy a naplnit obsahem pětadvacet stánků. Na druhou stranu byla odpolední prezentace v NTK koncipována jako komornější, aby jednotlivé prezentace lépe vynikly. Rozsah byl od počátku dán možnostmi NTK a vybrané pokusy musely být uzpůsobeny pro použití pod střechou. Hlavním cílem akce bylo vzdělávání hravou formou, nikoliv pouhé předvádění efektních chemických kouzel. Pokud tedy někteří návštěvníci byli zklamáni absencí pokusů obsahujících oheň a dým, měli by si uvědomit, že takové pokusy ve vnitřním prostoru mohou být provedeny pouze jednou, a to těsně před evakuací tohoto prostoru.

Reklama

Nechci nikomu brát právo na názor a je možné, že ne každý návštěvník foyer NTK byl v úterý nadšen. Vadí mi ale, že článek se nezabývá i pozitivními reakcemi. Nevím, s kolika dalšími návštěvníky akce autoři článku hovořili, ale podle těch, kteří kolem našeho stolku prošli (a nebylo jich málo, mezi polednem a třetí hodinou kolem nás procházel téměř nepřestávající proud žáků a studentů s jejich pedagogy i jednotlivých návštěvníků) naše prezentace zaujaly, přinesly nové poznatky a některé snad i pobavily. Kolegové z ÚOCHB i z VŠCHT mi tento můj dojem potvrdili. Když navíc přihlédnu k velmi odbyté práci na článku obecně, např. v jednom případě nepřesně uvedeného názvu Akademie věd či neuvedení názvů našich dvou ústavů AV ČR, tane mi na mysl pochybnost, zda jeho autoři odvedli svou práci dobře. Je to přinejmenším nefér k úsilí všech, kdo akci v NTK připravili.

 

Další informace: Fotogalerii z akce Chemie mezi námi 8. listopadu 2011 v NTK lze nalézt na webu Roku chemie.

 

Text článku, na který reaguji:

Zábavná chemie ukázala, že i věda může být hravá a praktická

9.11.2011    Mladá fronta DNES   

    Markéta Prokšanová, Jakub Janík   

PRAHA (mp, jj) Od akce Zábavná chemie pořádané v rámci Týdne vědy a techniky návštěvníci očekávali show plnou kouře a efektů. Představy však poněkud rozptýlilo poloprázdné předsálí Národní technické knihovny. Čtyři stolečky, u nichž nervózně postávalo několik lidí, vypadaly na první pohled nenápadně. Předváděné pokusy však nabídly praktické znalosti. Magda Bendová z AV ukázala, jak povařením zelí vytvořit indikátor kyselosti a otestovat pH kapalin. „Když do mýdlové vody přidáme indikátor, zbarví se dozelena. Mýdlo je tedy zásadité,“ vysvětluje. Stejným způsobem pak zbořila mýtus, že plzeňské je zásadité pivo.

            U stolku VŠCHT v dílně o přeměně energií probíjeli dobrovolníky proudem. U druhého stánku AV ČR jsme se zabývali využitím magnetismu v medicíně a chemii, zatímco ČEZ venku oslňoval návštěvníky elektrickým Peugeotem iOn.

            Program však působil rozpačitě. „Čekala jsem trochu víc. Chemický jarmark ve mně zanechal větší dojem,“ shrnuje učitelka SOŠ v Praze, která akci navštívila s třídou.

 

O autorovi| Markéta Prokšanová, Jakub Janík, studenti VŠOP

 

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Praha